Een ongeluk op het werk: het kan iedereen overkomen. Sterker nog, er gebeuren elk jaar 220.000 ongelukken op de werkvloer. Per jaar overlijden er zelfs 60 mensen aan (RIVM). Natuurlijk moet je werkgever ervoor zorgen dat je veilig kunt werken, maar je bent zelf ook verantwoordelijk. Daarom hebben we de meest voorkomende ongelukken voor je onder elkaar gezet. En nog belangrijker: hoe je ze voorkomt!
1. Ongelukken met machines
De meeste ongelukken gebeuren volgens het RIVM met machines. Machines zijn gevaarlijk als je niet weet hoe je er veilig mee om moet gaan. Vaak gebeurt een ongeluk met een machine omdat die niet goed afgeschermd is. Als je even niet oplet kan je hand, kleding of iets anders ertussen komen.
Maar er gebeuren ook ongelukken omdat machines oud en versleten zijn. Ongelukken met machines kun je voorkomen door te weten hoe je veilig met de machines omgaat, en door ze goed te onderhouden.
2. Vallende voorwerpen
Dingen op hoogte die niet goed vastzitten, kunnen vallen. Bijvoorbeeld een product uit een schap in het magazijn of bouwmateriaal van een steiger op de bouwplaats. Als jij de geluksvogel bent die er nét onderdoor loopt, heb je een probleem. Vaak komt het voorwerp namelijk op je hoofd terecht. En dan is het al gauw best een ernstig ongeluk.
Hoe je dat voorkomt? Goed opletten en een helm dragen als het verplicht is. Dan blijft het bij schrik als die baksteen op je landt.
3. Vallen van een ladder of trapje
Bij veel beroepen sta je op een ladder of trapje. Bijvoorbeeld als je glazenwasser of schilder bent. Werken op een ladder of trap is best wel een risico. Elk jaar vallen er honderden mensen, waarvan tientallen blijvend letsel houden en sommigen het zelfs niet overleven.
Meestal komt dat omdat de ladder niet goed geplaatst is. De oplossing daarvoor is dus goed checken of-ie stevig staat. Op een vlakke, stabiele ondergrond en in de juiste hoek (75 graden). Controleer ook of er een goedkeursticker op zit. En voor werken met een ladder geldt altijd: is er een veiligere optie, zoals een steiger of hoogwerker? Laat de ladder dan in de schuur staan!
Een ongeluk zit in een klein hoekje
Onze algemene tip is: neem veiligheidsinstructies serieus, inclusief de persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) die erbij horen. Denk bijvoorbeeld aan beschermende kleding, handschoenen of werkschoenen.
De 3 ongelukken hierboven komen het vaakst voor, maar ook al volg je de tips op: risico blijft. Daarom hieronder nog wat ongelukken die je op het werk kunnen overkomen. Want als je je er bewust van bent, kun je ze ook voorkomen!
Repetitive Strain Injury (RSI)
Bij RSI denk je misschien meteen aan een muisarm. Alleen mensen die op kantoor werken, hebben dus last van RSI. Maar dat is niet helemaal waar. RSI staat voor Repetitive Strain Injury, oftewel klachten veroorzaakt door herhaaldelijk belasten van bepaalde spieren en gewrichten. Kappers of slagers bijvoorbeeld kunnen er ook last van krijgen.
RSI is heel vervelend, dus je kunt het maar beter voorkomen. Het toverwoord is bewegen. Ontspan en beweeg je spieren, rek en strek tussendoor. Zo raken ze niet overbelast. Ook belangrijk: een goede werkplek. Werk je achter een bureau? Zorg dan voor de juiste spullen, zoals een ergonomische bureaustoel, muis en andere hulpmiddelen.
Verkeerd licht
Licht lijkt misschien iets heel subtiels, maar het heeft veel invloed op hoe je je werk doet. Is er te veel licht? Dan kun je hoofdpijn krijgen of last van je ogen. Te weinig licht? Dan kun je het misschien niet goed zien en maak je fouten. Maar ook de kleur van het licht kan invloed hebben.
Lukt het allemaal niet zo goed met je werk? Dan kan het dus best aan het licht liggen. Probeer het iets anders af te stellen. Dat kan al veel verschil maken.
Tip: lees de (verplichte!) RI&E
In een Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) staat wat de risico’s op jouw werk zijn. Zo voorkom je ongelukken. Heeft jouw werkgever al een RI&E? Vraag ernaar, want ze zijn eigenlijk al verplicht sinds 1994!