3 min19 september 2024

Wat is het verschil tussen BBL en BOL?

Wanneer je een mbo-opleiding wilt volgen, sta je vaak voor de keuze tussen BBL en BOL. Maar wat is precies het verschil tussen BBL en BOL? In deze blog leggen we de belangrijkste verschillen uit en helpen we je de juiste keuze te maken voor jouw toekomst. Lees verder en ontdek welke leerweg het beste bij jou past.

Wat houdt BBL precies in?

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Dit betekent dat je tijdens je opleiding voornamelijk werkt bij een erkend leerbedrijf en één of twee dagen per week naar school gaat. Deze leerweg is vooral geschikt voor mensen die het liefst leren in de praktijk en snel aan het werk willen. Je krijgt tijdens je BBL-traject een arbeidsovereenkomst en ontvangt salaris, omdat je bij een bedrijf in dienst bent.

Voordelen van BBL

Een van de grootste voordelen van BBL is dat je vanaf het begin direct praktijkervaring opdoet. Dit betekent dat je na je opleiding vaak sneller een baan vindt, omdat je al werkervaring hebt opgebouwd. Of dat je bij je huidige leerbedrijf blijft werken. Daarnaast krijg je tijdens je opleiding betaald, wat een belangrijk verschil is tussen BBL en BOL. Je werkt tenslotte mee in een bedrijf en bent daardoor economisch actief. Wil je graag meteen de praktijk in en vind je het fijn om te leren door te doen? Dan is BBL wellicht de beste keuze voor jou.

Wat houdt BOL precies in?

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Dit betekent dat je voornamelijk op school zit en af en toe stage loopt. Een groot deel van je opleiding volg je dus theoretische lessen, terwijl je tijdens stages kennis maakt met de praktijk. Een BOL-opleiding is geschikt voor studenten die eerst een gedegen theoretische basis willen leggen voordat ze de praktijk in gaan.

Voordelen van BOL

Het grootste voordeel van BOL is de theoretische verdieping die je krijgt. Doordat je eerst de theorie leert, ga je goed voorbereid de praktijk in. Tijdens je stages kun je de opgedane kennis vervolgens toepassen. Dit is een belangrijk aspect van het verschil tussen bol en bbl. Bovendien heb je als BOL-student vaak meer vrijheid om te ontdekken wat je leuk vindt door verschillende stages te lopen. Ben jij iemand die graag eerst de theorie leert en daarna pas de praktijk in wil duiken? Dan is BOL waarschijnlijk een betere keuze voor jou.


BBL of BOL: Wat is het verschil in kosten en begeleiding?

Naast het verschil in leerstijl, zijn er ook verschillen in kosten en begeleiding tussen BBL en BOL. Bij een BBL-opleiding heb je vaak minder kosten voor boeken en lesgeld, omdat je in dienst bent bij een leerbedrijf. Dit kan een voordeel zijn als je niet te veel wilt uitgeven aan je opleiding. Daarnaast krijg je vaak intensieve begeleiding van je werkgever tijdens je BBL-traject.

Bij een BOL-opleiding betaal je meestal meer aan lesgeld en studiematerialen, maar krijg je daarentegen vaak uitgebreidere begeleiding van docenten op school. Bovendien heb je meer tijd om je te concentreren op je studie, aangezien je niet tegelijkertijd werkt. Het verschil tussen bol of bbl kan dus ook afhangen van je financiële situatie en de mate van begeleiding die je nodig hebt.

Welke opleiding past bij mij?

Weet je nog niet zeker of BBL of BOL de juiste keuze is voor jou? Neem gerust contact op met een van onze studieadviseurs. Zij helpen je graag verder bij het maken van de juiste keuze voor jouw toekomst!

 

Ook interessant!

Lees meer blogs uit deze categorie(ën).

Overstappen van BOL naar BBL: Alles wat je moet weten!

4 min19 september 2024

Wat is het BBL-salaris in de metaal en techniek?

2 min19 september 2024

Welke BBL-opleiding in de techniek past bij jou?

2 min19 september 2024